| |
Forum |
 |
|
|
|
|
Ocet jabłkowy . |
| Autor |
Wiadomość |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-05, 18:08 Ocet jabłkowy .
|
|
|
|
Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale także naturalnym lekiem. Lekarze, rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu.W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów.
Osoby z nadwagą pragnące przeprowadzić kurację octową powinny go pić trzy razy dziennie ( po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody): na czczo, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli, za to bez szkody dla zdrowia.
Ocet jabłkowy jest dostępny w sklepach ale można go również przygotować samemu .
Jabłka umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę bądź zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę (razem z gniazdami nasiennymi) włożyć do kamionkowego naczynia albo szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-09, 16:58
|
|
|
Receptura octu jabłkowego opisana na jakiejkolwiek stronie jest taka sama ,niezmienna .
Tak się go przyrządza od lat i ja nie zamierzam zmieniać tej receptury .
Również bardzo serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-10, 03:22
|
|
|
|
Ja polecam ocet jabłkowy w tabletkach. Przynajmniej ominie nas "przyjemność" poznania smaku octu. Na pewno pomaga spalić tłuszcz oraz oczyścić organizm z toksyn. Słyszałam też, że można go zażywać profilaktycznie, a szczególnie bardzo zalecany jest dla osób cierpiących na anemię, bo bodajże wzmagac wzrost czerwonych krwinek. :) Nie lubię i nie propaguję wspomagaczy, ale to jeden z tych bardziej bezpieczniejszych, skutecznych i co ważne - naturalny. :) |
|
|
|
 |
ciatek
|
Wysłany: 2008-03-16, 22:55
|
|
|
|
masz moze te tabletki ? interesuje mnie ich skład |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-17, 01:02
|
|
|
Tak, mam jeszcze. Już podaję. :)
ocet winny jabłkowy, koncentrat szparagów, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, witaminy B1,B2,B6,B12. |
|
|
|
 |
ciatek
|
Wysłany: 2008-03-17, 16:31
|
|
|
|
dziekuje, w srode napisze opinie lekarza o tym specyfiku, pozdrawiam |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-17, 17:01
|
|
|
Chętnie się dowiemy:) Choć nie myślę, aby było cokolwiek w nim szkodliwego. Przeanalizowałam cały skład tego preparatu:
koncentrat szparagów - zawiera m.in.: potas, witaminy, wzmacnia serce i krążenie
niacyna - inaczej witamina PP, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych
kwas pantotenowy - związek organiczny, m.in. przyspiesza gojenie się ran, poprawia stan włosów
kwas foliowy - to witamina B9, korzystna dla układu nerwowego
biotyna - organiczny związek, wspomaga funkcję tarczycy
witaminy B1,B2,B6,B12 - wiadomo :)
Jedyny minus - na pewno zawiera mniej minerałów i witamin, niż naturalny ocet winny do picia. Dlatego ja polecam ocet winny zrobiony samemu lub zakupiony w małej buteleczce w aptece, ale.. jeśli ktoś ma problem z piciem takiego octu (a są takie osoby) to lepszym rozwiązaniem będą takowe tabletki. Zresztą one właśnie po to zostały stworzone, aby mogły go zażywać osoby, które mają różne dolegliwości chorobe żołądka, gdyż w tym przypadku zażywaniu octu w czystej postaci jest zakazane. |
|
|
|
 |
kajka007
|
Wysłany: 2008-03-18, 14:45
|
|
|
|
Takie bardzo głupie pytanie - jak pozyskuje się witaminy B w postaci, którą można dodać? |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-24, 03:12
|
|
|
|
| kajka007 napisał/a: | | Takie bardzo głupie pytanie - jak pozyskuje się witaminy B w postaci, którą można dodać? |
Nie wiem, czy dobrze rozumiem Twoje pytanie. Czy chodzi Ci o źródła witamin z grupy B? Jeśli tak to podam kilka, które w tym momencie przychodzą mi do głowy..
B1 - zboża, warzywa, drożdże
B2 - mleko, sery
B6 - banany, drób, warzywa strączkowe |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|