Forum  
Wróć do serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
L-karnityna
Autor Wiadomość
buziaczek

Wysłany: 2008-03-05, 19:04   L-karnityna

Bijącym wszelkie rekordy popularności środkiem jest L-karnityna. Jest to związek, ułatwiający spalanie tłuszczu. Karnityna sprawnie transportuje cząsteczki tłuszczu bezpośrednio do tych części komórki, w których odbywa się ich spalanie. Z całą pewnością jednak najlepsze efekty odnosi się, kiedy karnitynę stosujemy razem z treningiem fizycznym.

Gość

Wysłany: 2008-03-09, 18:16   

A z jakiej Firmy polecacie L-karnityne
Którą najlepiej się opłaca się kupić . :-)

ilus 

Wysłany: 2008-03-09, 19:00   

Poleciłabym Ci firmę Naturell. Chociaż tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, a różnica będzie jedynie w cenie. Osobiście nie poradzałabym stosowania L-karnityny. Zbyt precyzyjny "środek" by samemu nim operować bez większej wiedzy. Skutki pożądane osiągniesz, ale tylko wtedy, gdy będziesz bardzo intensywnie ćwiczyć. Czyż nie lepiej jakąś dietkę zastosować? ;)

kajka007

Wysłany: 2008-03-16, 02:02   

Ja uważam, że sama dieta nie wystarczy, a zażywanie środka takiego jak L-karnityna mobilizuje do aktywności fizycznej. Myślisz sobie "szkoda by było to zmarnować skoro już biorę jakiś środek". Jak się zażywa środki wspomagające, to trudniej jest się wymigać od codziennych ćwiczeń.

ilus 

Wysłany: 2008-03-16, 03:18   

A ja myślę, że sama dieta mobilizuje do tego, żeby zacząć ćwiczyć. ;) Bo sama dieta wymaga od nas większych poświęceń i dlatego nie chcąc stracić efektu - zaczynamy ćwiczyć. Ale..wiadomo - w każdym przypadku to działa inaczej i na każdego inne bodźce wpływają ;)

kajka007

Wysłany: 2008-03-16, 13:05   

Motywujące jest to,że zażywanie karnityny nie przyniesie żadnych efektów, jeśli nie dołączymy do tego ćwiczeń - w związku z czym obliguje nas to do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. A dieta już sama w sobie przynosi efekty, więc rozgrzeszamy się, że już i tak coś robimy dla siebie, więc z ćwiczeń możemy zrezygnować.

ilus 

Wysłany: 2008-03-16, 14:07   

Ale nie powinniśmy propagować l-karnityny.. to środek profesjonalny i nie powinien być zażywany przez amatorów, to oczywiście media i sprzedawcy nagłośnili tak sprawę.. Takie nieumiejętne manerwowanie gospodarką cukrową oraz insuliną może się źle skończyć. A przy zbyt małej intensywności ćwiczeń efekt jo-jo gwarantowany. To jest środek dla osób ćwiczących bardzo intensywnie zawodowo..

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-24, 00:46   

L-karnityna nie jest srodkiem ktory manipuluje gospodarką cukrową czy insuliną. Jest to bardzo subtelny suplement, ktory nadaje sie faktycznie jedynie w wypadku aktywnosci ruchowej, aerobowej. Osobiscie chwale sobie dawki ok 2g na godzine przed bieganiem.

ilus 

Wysłany: 2008-03-24, 03:03   

Myli się Pan. L-karnityna jest jednym z czynników wpływających na prawidłowy poziom cukru w organizmie, reguluje także utlenianie glukozy w komórkach mięśnia sercowego. Poza tym nie zapominajmy, że l-karnityna jest częściowo w wątrobie przekształcana w acetyl-l-karnityny, a zbyt duże dawki mogą powodować różne negatywne objawy. Ja oczywiście nie neguje jej działania, w małych dawkach - w porządku. Jednak uważam, że jest ostatnio przereklamowana, niektórzy chcąc widzieć porządane efekty mogą zażywać ją w nadmiernych ilościach, a to niestety zdrowe nie jest.

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-24, 14:29   

Poproszę o zródła powyższej wiedzy. Z tego co ja pamiętam to jedyna zaleznosc weglowodanowo-karnitynowa polega na tym, ze podwyzszenie jej poziomu w mięśniach zmniejsza zużytkowanie glikogenu jako paliwa. Jest to dzialanie korzystne, ale posrednie. Tudziez moze jeszcze chodzic o aminokwasy rozgalezione, ktore w sytuacjach extremalnego zapotrzebowania na energię, są przy udziale karnityny wychwytywane przez komórki wątroby, gdzie nastepniesą wykorzystywane jako substraty w procesie glukoneogenezy. Jest to jednak dzialanie wyrownujace - niż przyczyniajace sie o rozchwiania. Wplywu bezposredniego na gospodarke insulinową nie ma. O podobnym wplywie jak ma karnityna mozna by mowic w przypadku bardzo wielu substancji. Poza tym - rozmawiamy o suplemencie, a nie endogennej karnitynie. Padlo zdanie: Takie nieumiejętne manerwowanie gospodarką cukrową oraz insuliną może się źle skończyć - ja w swojej poprzedniej wypowiedzi odnosilem sie do komunikatu, wedle ktorego podawanie l-karnityny w postaci suplementu prowadzic moze do rozchwiania gosp insulinowej. Otóz nie moze. A jesli moze - prosze o zrodla takiej wiedzy, a nie uproszczoną dedukcję.

Podawanie pewnych dawek tego srodka moze miec pewne uzasadnienie przy dietach redukcyjnych jak i przy profilaktyce pewnych schorzen, ale faktycznie jest to sroek przereklamowany, a zalecane dawki sa zbyt małe.

Zwracam uwagę rowniez na pojecie "nadmierna dawka". Przypominam, ze w badaniach na ludziach uzywano dawek 2 - 6g na dobę. Mam dostep do wynikow badan.

ilus 

Wysłany: 2008-03-24, 15:13   

Wszystko, co piszę nigdy nie było wyssane z palca. O zaburzeniach gospodarki insulinowej poprzez nieumiejętne stosowanie l-karnityny, czytałam w jednym z artykułów (nie, nie w kolorowym pisemku). Pomimo, że ten fakt mnie również zaskoczył, przyjęłam to za fakt. Nie mam w chwili obecnej do tego dostępu, jednakże spróbuję dostarczyć Panu owe materiały, tutaj bądź drogą mailową.

Swoją drogą uważam, że jest to forum o dietetyce, o dietach i własnych doświadczeniach. Stworzone dla ludzi i z myślą o ludziach. Swoją wiedzę powinniśmy przekazywać w sposób najprostszy i zrozumiały, dla każdego przeciętnego człowieka. Dokładna dedukcja i nagromadzenie profesjonalnego słownictwa, które Pan używa nie przyczynia się do zrozumienia dla wielu tego, o czym Pan pisze. Owszem, czyni to Pana bardziej wiarygodnym, większość osób może być pod wrażeniem pańskiej wiedzy, jednakże prawdziwą sztuką jest umiejętne i zrozumiałe przedstawianie swojej wiedzy. Gdyby większość z nas chciała porozmawiać o profesjonalnych badaniach i dowodach naukowych na pewno udałaby się na inne forum.

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-24, 16:55   

Udziela Pani rad, formułuje pewne tezy, które dotyczą mechanizmow dzialania jakiejs substancji. Uwazam, że dokonała Pani uproszczenia, które nie oddaje faktycznego stanu rzeczy i odnoszę się do tego w taki sposób w jaki potrafię. Jesli język którego używam jest niezrozumiały mogę używać prostszego, aczkolwiek objasnienie pewnych zależnosci wymagają fachowej terminologii, ktora nie ma prostszych odpowiedników - bądź nie przychodzą mi one do głowy. Jesli cokolwiek jest niejasne - mogę wytłumaczyć na wyrazną prosbę rozmówcy., w ramach - oczywiscie - wiedzy którą posiadam.

Zwaracm po prostu uwagę na fakt, że pewne obiegowe tezy, czy też teorie dotyczące suplementów nie mają potwierdzenia w faktach. Tak jest moim zdaniem w tym wypadku oczym poinformowalem w sposob wydaje mi się wyczerpujący.

Odpowiedz do tematu