| |
Forum |
 |
|
|
|
|
Dieta Hollywoodzka |
| Autor |
Wiadomość |
kajka007
|
Wysłany: 2008-03-24, 23:54
|
|
|
|
Troche nie rozumiem na czym opiera sie w tej chwili idea tego forum - jaki ma sens obalanie wszystkiego, co ktokolwiek napisze bez podawania alternatywnego rozwiazania? Przeciez wiadomo, ze zadna z nas nie wierzy w to,ze po zastosowaniu diety propagowanej przez media haslem powiedzmy "figura Sharon Stone w 3dni" bedziemy wygladac jak ona!!! Ale latwiej jest nam wytrwac w postanowieniu odchudzania, kiedy mozemy sie podzielic z innymi swoimi doswiadczeniami nawet zaslyszanymi od kolezanki czy od rownie malonaukowego zrodla. W momencie kiedy na tym forum dozwolone beda tylko wypowiedzi podparte arcywiarygodnymi badaniami przeprowadzonymi przez profesorow (bo oczywiscie byle doktor medycyny naturalnej nie jest zadnym autorytetem), to az sie odechciewa pisac cokolwiek. Jasne, ze bezgraniczna wiara w te wszystkie diety moze byc szkodliwa, ale podpieranie sie nimi w jakims rozsadnym stopniu pomaga i daje chec do chociaz w niewielkim stopniu popracowaniu nad swoim zywieniem. Jest to nieszkodliwe tak samo jak wiara w Swietego Mikolaja. |
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-25, 10:15
|
|
|
I tutaj zgadzam się całkowicie ...
Myślałam ,że to będzie forum gdzie będzie można "porozmawiać z innym na temat różnych diet.
Jednak bardzo się myliłam z tego co zaobserwowałam to jest zupełnie inaczej bardzo mało dialogu a jedynie właśnie obalanie czy negowanie tego co napisał ktoś inny .I wcale to nie przypomina jakiejkolwiek rozmowy a jedynie naskakiwanie na kogoś .Co osobiście bardzo mi się nie podoba i nie rozumiem tego .
To forum już od kilku dni zaczyna iść w złym kierunku .
Nie dość że odniechciewa się czytać co niektórych wypowiedzi to również pisać bo niby poco
żeby zaraz w następonej wypowiedzi przeczytać że ta dieta jest niezdrowa...
nie polecam jej ...itd czy osoby które wypowiadają się przeważnie w ten sposób faktycznie mają podstawy aby tak twierdzić.Czy chociaż stosowały osobiście dietę o której piszę w negatywny sposób.Domyślam się że nie...
nie uważam się za osobę wszystko wiedzącą i staram się nie krytykować diet proponowanych przez innych użytkowników ponieważ to wcale nie służy rozrastaniu się forum a wręcz przeciwnie.
Zresztą to tłumaczy dlaczego tylko garstka użytkowników się wypowiada na forum |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-25, 12:10
|
|
|
Dziewczyny, całkowicie się z Wami zgadzam i ciesze się, że macie takie samo zdanie.. Myślałam, że to tylko moje osobiste zdanie. Przez ostatnie dni świąteczne odczułam wyraźną "nagonkę" na moją osobę; wszystko, co napisałam zostało zanegowane, zresztą dobrze wiecie, że nie tylko moje tematy i posty zostały tak potraktowane. Próbowałam się bronić, a raczej bronić swojego stanowiska, które myślę, że jest słuszne, a przynajmniej przetestowane przeze mnie, a nie oparte jedynie na suchych teoriach. Też zaczęłam mniej chętnie tutaj zaglądać i pojawił się strach przed pisaniem, bo do każdego słowa powinnam szukać potwierdzeń naukowych, badań itp. itd. A nie taka miała być idea tego forum..
Po prostu.. nie martwmy się! Róbmy swoje dalej, rozmawiajmy, doradzajmy sobie i bawmy się dobrze. :) |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-25, 13:16
|
|
|
|
Myślę, że panika jest nieuzasadniona. Jesli chodzi o moją osobę, to w momencie, gdy pojawiają się informacje w moim przekonaniu niewlasciwe, zwracam na to uwagę. Jesli chcę coś wyartykułować w wiarygodny spoob - staram się powoływać na naukowe zródlą. NIe widzę w tym niczego złego, jesli Panie chcę bym posługiwał się inną argumentacją - oczywiscie mogę powoływać sie na okreslone statystyki, na własną logikę itp.
Moje uwagi - nie są wymierzone w niczyją osobę. Proszę zwrócić uwagę, że ani podejmuję się krytyki personalnej, a jedynie staram się merytorycznie podejsc do przedstawionych tematów. Jesli ktoras z pań czuje się dotknięta faktem, iż neguję jej zdanie w tej czy innej sprawie - to ja za to odpowiadać nie mogę. Zaproponować mogę jedynie wiecej dystansu.
Nie jestem typem awanturnika i nikogo uswiadamiac na siłę nie będę. Zalogowałem się na tym forum, gdyż przegladając je natknąłem się na informacje, ktore mogą innych wprowadzić w błąd. Mam pewną wiedzę i dzielę się nią w sposób bezinteresowny w ramach wolnego czasu.
Co do alternatywy - to nie ma alternatywy w postaci diety cud. Jesli ktorejs z pań zależy na zrzuceniu kilku kilo, musi dokonac pewnych zmian w swoim jadlospisie. Najlepszym sposobem jest obliczenie swojego zapotrzebowania kalorycznego, odjecie od niego 100 - 300kcal i wprowadzanie zmaian w diecie. Wbrew pozorom nie jest to trudne, kalkulatory i wzory są w internecie i przy odrobinie wolnego czasu znajomosci podstaw arytmetycznych mozna wykonac samemu czynnosc, za ktorą w gabinecie dietetyka trzeba sporo zapłacić.
Innym prostym sposobem jest wyleiminowanie cukrow prostych z diety, ktore są najwiekszym wrogiem osob odchudzających się. Zwiekszenie ilosci bialka w diecie przy jdnoczesnym obnizaniu poziomu węglowodanow. Osobiscie zazwyczaj zalecam zwiekszenie ilosci posilkow z 3 - 4 do 5 - 6 na dobę. Kazdy z posilkow musi zawierac bialko, a ostatni - skladac sie praktycznie z samego bialka (np twarog chudy/półtłusty z rzodkiewką i yogurtem).
Generalnie o diecie można kolokwialnie powiedzieć, że jest jak bielizna osobista, kazdy powinien miec własną, dopasowaną do wlasej... no wlasnie.
Mowię dosc skrótowo, moze enigmatycznie na pierwszy rzut oka, aczkolwiek jesli jakies kwestie interesują Panie bardziej - mogę je objaśnić w ramach wiedzy ktorą dysponuje i w ramach wolnego czasu.
Co do św mikołaja - to wiara w niego może nie jest specjalnie grozna, ale w pewnym wieku - jest po prostu naiwna. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|