| |
Forum |
 |
|
|
|
|
Guarana |
| Autor |
Wiadomość |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-27, 17:41 Guarana
|
|
|
|
Coraz częściej propagowane jest pomocnicze działanie guarany. Chciałabym jednak przestrzec przed jej nierozważnym zażywaniem oraz przed wiarą w jej działanie.
Przede wszystkim - guarana zawiera aż do 6% naturalnej kofeiny, czyli.. aż trzy razy więcej, niż kawa. Jedna tabletka guarany zawiera 50 mg kofeiny. To dlatego też po jej zażyciu niektórzy chwalą sobie dobry nastrój i samopoczucie.
Łykając samodzielnie guaraną nie schudniemy. Owszem, może być energetycznym pomocnikiem w odchudzaniu i w małym stopniu zmniejszyć uczucie głodu. Ale..uwaga! Guarana działa także napotnie, prowadząc czasem do odwodnienia organizmu, dlatego pamiętajmy, by zwiększy ilość wypijanej dziennie wody aż o 1,5l !
Ze względu na zawartość kofeiny należy pamiętać także by zażywać owe tabletki rano, gdyż zażyta wieczorem może skutkować..bezsennością.
Z powyższych powodów, zalecamy ostrożność w zażywaniu tego specyfiku.. |
| Ostatnio zmieniony przez ilus 2008-03-27, 20:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-27, 19:38
|
|
|
|
zadna tabletka guarany z dostepnych na rynku preparatow nie zawiera 500mg kofeiny. wprowadza Pani ludzi w błąd. przecietnie jedna tabletka zawiera 500mg wyciagu z guarany w ktorym to jest 6 - 9% kofeiny. |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-27, 20:16
|
|
|
Może przestałby się Pan tak po prostu "czepiać" i oskarżać ludzi, że wprowadzają innych w błąd? Czy nie łatwiej zauważyć, że po prostu dopisało mi się omyłkowo jedno zero za dużo? Pan wybaczy, ale takie są czasami skutki pisania na klawiaturze. Miało być napisane 50 mg. Co jest faktem i co potwierdzam składem:
Zawartość 1 tabletki:
Guarana - 275 mg (55 mg kofeiny - odpowiednik 1 filiżanki kawy)
Ja wprowadziłam pomyłkowo w błąd, poprzez dopisanie jednego 0 więcej, a Pan za to neguje każdą wypowiedź każdej osoby, która tutaj się dopisuje. |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-27, 20:32
|
|
|
Isnynuacja. W jasny sposob mogę udowodnic że nie neguję każdej wypowiedzi. Odnoszę się do rożnych pogladow i informacji, zwlaszcza do tych z ktorymi sie nie zgadzam, badz uwazam, ze mogę je uzupełnić.
Nie zwyklem nabijac sobie postow frazami typu 'OK", "tez tak myślę", "fajnie" tylko w sposob merytoryczny uzupelniac tresc , jesli uwazam ze mogę Coś do cudzej wypowiedzi wtrącić.
W tym wypadku to Pani popełniła błąd nie ja, być może to tylko literowka, nie uwazam by stała się tragedia, ale przyzna Pani, że nie minąłem się z prawdą mowiac że Pani wypowiedz nie oddaje stanu faktycznego. Chyba mogę na błąd zwrocic uwagę, jesli go zauważe i chyba nie powinna miec o to Pani do mnie pretensji, a zwlaszcza już ulegac pokusie tworzenia mojego portretu psychologicznego przypisujac mi zachowania ktorych sie nie podejmuje. |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-27, 20:40
|
|
|
Niestety, z przykrością muszę stwierdzić, że to nie tylko moje zdanie odnośnie tego, że wszystko Pan neguje. Literówka była oczywista, skoro z "50" zrobiłam "500". Wystarczyło zwrócić uwagę, napisać, że najwidoczniej popełniłam błąd, gdy pisałam to. A nie naskakiwać na mnie, jakbym rzeczywiście świadomie wprowadzała ludzi w błąd swoją niewiedzą, bo z tym się nigdy nie zgodzę.
I pan wybaczy - ja również nie nabijałam sobie nigdy postów. Tym samym kończę z Panem tym dyskusję, bo to forum ma służyć czemuś innemu. |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-27, 20:49
|
|
|
Z serca radzę wiecje dystansu. Odnosze sie do Pani wypowiedzi, a nie do Pani osoby. Nerwy są niepotrzebne. proponuje usiasc i zjesc mandarynkę. Nigdzie nie napisalem, ze nabija sobie Pani posty takimi czy innymi wypowiedziami, uzasadnilem tylko dlaczego moje wypowiedzi są zazwyczaj krytyczne. Choc - wystarczy przygladnac sie tym z tego forum, by zauwazyc, że pytany - staram sie w sposob wyczerpujacy odpowiedziec na pytanie.
Piszac Tym samym kończę z Panem tym dyskusję, bo to forum ma służyć czemuś innemu. postepuje pani niekonsekwentnie, gdzy to Pani zaczęła temat poboczny na temat mojej osoby, a nie ja na temat Pani. Odnioslem sie do nieprawdziwej wypowiedzi, nie wnikajac w jej przyczyny, bo nie jestem detektyw Borewicz, żeby snuc domysły na temat cudzych intencji. Pani rowniez podobnej powsciągliwosci życzę. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-03-27, 23:12
|
|
|
|
nie ma co sie martwic, przeciez osobnik Faftaq wszedzie sie czepia..... ;D pseudo-naukowe przemadrzale wypowiedzi z ktorych wiedza calkiem bezuzyteczna jest i ani troche zrozumiala to chyba jedyny cel |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-28, 00:04
|
|
|
|
Proszę pytac zawsze tam gdzie cos jest niezrozumiale. Wyjasnie w miarę możliwosci.
Jesli moje wypowiedzi wydaja sie pseudonaukowe, to znaczy, ze zrodla na ktorych sie opieram rowniez są pseudonaukowe, a to jest - przyznam - dosc ciekawe diagnoza. Coż, Kopernik też nie miał lekko. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|