| |
Forum |
 |
|
|
|
|
Dieta wg grupy krwi |
| Autor |
Wiadomość |
olaangel
|
Wysłany: 2008-03-11, 15:47 Dieta wg grupy krwi
|
|
|
|
Odkąd przytyłam 20 kg po rozpoznaniu niedoczynności, zaczęłam próbować różnych diet. Ta wg grupy krwi jest rewelacyjna. Czuję, że przybyło mi sporo energii, mniej się męczę, jestem wypoczęta, zaczęłam w końcu gubić wagę. Do tego nie czuję się głodna i nie muszę ograniczać posiłków. Dieta jest ogólnodostępna w internecie, podam więc link do jednej ze stron o tej tematyce: http://www.moja-dieta.pl/diety_dla_grupy_krwi.html
Ja osobiście mogłabym opowiedzieć o diecie dla grupy krwi A, gdyż jest to moja dieta. Powinnam jeść sporo produktów sojowych, za którymi nie przepadam. Dodaję ją do sałatek, przyprawiam, przez co zabijam jej smak. Z czasem jednak można się przyzwyczaić. W tejże grupie nie należy jeść żadnych produktów mięsnych. Ewentualnie drób, on jest neutralny. Nie jadam w ogóle białego pieczywa. Czasem wypiekam swój chlebek z mąki żytniej lub kukurydziano- ryżowej a na co dzień jadam wafle ryżowe. Zrezygnowałam z masła, teraz używam serka topionego tylko po to, by warzywa trzymały się na kanapce.
Polecam każdemu zapoznanie się z dietą, nie jest droga a produkty są ogólnie dostępne. |
|
|
|
 |
agathaa2
|
Wysłany: 2008-03-12, 15:17
|
|
|
wg mnie to bajka.
Jeśli dobrze się orjętuje grupy krwi to nic innego ja istnienie pewnych przeciwciał A, B lub AB, albo niewystępowanie ich wogóle czyli 0. Jeśli oboje rodzice mają grupe A, to dziecko będzie miało albo A albo 0. A jeśli oboje mają AB to dziecko może mieś A, B lub AB. Jak więc widać nie jest możliwe aby mogła występować jedna grupa krwi, a skoro to nie możliwe to układ pokarmowy też wg mnie nie jest w stanie się do tego dostosować |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-12, 19:34
|
|
|
|
Nie zgodę się i wcale bym nie negowała wartości tej diety. W końcu to wynik wielu prac i badań naukowych ludzi, którzy się naprawdę na tym znają. Po prostu antygeny, które są wytwarzane przez grupę krwi AB mogą być zbliżone do tych z grupy A i do tych z grupy B, dlatego w takim przypadku najlepiej zapoznać się także z zaleceniami dla posiadaczy takich grup krwi. Niestety, posiadacze tej grupy krwi mają lekkie utrudnienie. Nie stosowałam tej diety, więc nie chcę też mówić, że jest skuteczna, bo nie wiem czy tak jest. Ale czytałam o niej już nie raz i wydaję mi się, że wszystko jest racjonalnie i naukowo wytłumaczone. |
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-22, 18:55
|
|
|
Jeśli chodzi o mnie to dieta wydaje mi się całkiem ciekawa .Dużo czytałam na jej temat jeszcze jej nie stosowałam osobiście ale zamierzam jej spróbować .
Wtedy napiszę coś więcej na ten temat.
Jeśli jej nie stosowałam to nie zamierzam jej krytykować a co do pochlebstw to czas pokaze.
|
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-24, 00:42
|
|
|
Nie zgodę się i wcale bym nie negowała wartości tej diety. W końcu to wynik wielu prac i badań naukowych ludzi, którzy się naprawdę na tym znają. - to w takim razie poproszę o fachowe zrodla takowej wiedzy, bo ja sie z zadnymi badaniami nie spotkałem. Dieta ta opiera sie przeslankach statystycznych. Owe przeslanki mozna potraktowac z wiekszym lub mniejszym zaisnteresowaniem, ale nie mają one racji bytu jako materiał stricte naukowy. mozna by przeprowadzic badania statystyczne, ktore by udowodnily np ze mieszkancy oistatnich pięter wysokich blokow zle reaguja na zupy w proszku, a mieszkancy domkow parterowych dobrze toleruja tofu i kisiel jagodowy.
Dieta zgodna z grupą krwi faktycznie stala sie popularna. Niektorzy producenci suplementow i odzywek dla sportowcow rowniez sie na nią powołują, ale ma ona swoje marketingowe uzasadnienie. |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-24, 02:16
|
|
|
Źródła? Bardzo proszę:
Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney: "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi". Zawiera wiele szczegółowych wyników badań i testów klinicznych. Oczywiście jak już wspominałam nie stosowałam owej diety nigdy i nie mogę potwierdzić jej działania, czy też nie-działania, ale nie mam też przesłanek i praw, by podważać wiedzę i pracę amerykańskich lekarzy. Do bardziej szczegółowych wyników badań dostępu nie mam, co jest chyba oczywiste, aczkolwiek wiem, że nie są to herezje wyssane z palca. |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-24, 13:21
|
|
|
Ksiazki nie czytałem, natomiast w kwestii badan - to szukałem. Nie wiem jakie badania specjalistyczne pan dr. medycyny naturalnej przeprowadził, ale jakos nie miał chyba woli by zrodla tych badan szeroko udostepnic. A szkoda, bo ja na słowo w takie bajki nie wierzę. Oficjalny stan wiedzy naukowej stoi w sprzecznosci do twierdzen autora ksiazki i diety. Po pierwsze autor myli się co do czasu powstania i przyczyn powstania poszczególnych grup krwi - wyodrebniły się one znacznie wczesniej niż się autorowi wydaje. Poza tym allel 0 nie pierwszą wersją tego genu, lecz wywodzi się z allelu A. Grupy krwi w podobnym ukladzie występują również u goryli i szympansów i nie mają nic wspólnego z ich sposobem odżywiania. Jesli ktos jest zainteresowany to odsyłam do fachowej literatury naukowej. Podsylam takze link:
http://www.earthsave.org/news/bloodtyp.htm
http://www.owenfoundation...e_Diet_FAQ.html
Wiara w prawdziwosc twierdzeń na ktorych opiera sie ta dieta, jest podobna do wiary w Świetego Mikołaja. Dopóki dzieci nie zrozumieją, że niemozliwe jest objechanie na saniach domków wszystkich dzieciaczkow na swiecie, badz nie zobaczą że broda jest za waty a brzuch z poduszki - będą sie upierać że Mikołaj istnieje. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-03-27, 23:14
|
|
|
|
ja kiedys stosowalam te diete, wg zalecen dla grupy krwi A. schudlam wtedy 5 kg |
|
|
|
 |
Faftaq
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|