ilus

|
Wysłany: 2008-03-28, 18:40 Dieta przy wrzodach żołądka
|
|
|
|
Chyba nie muszę wspominać, że wrzody żołądka to najczęściej spotykana choroba przewodu pokarmowego. Dotyka coraz młodszych ludzi, dlatego postanowiłam poruszyć ten problem..
Oczywiście chorobę wrzodową leczy się farmakologicznie, ale ważna jest także dieta, dlatego postanowiłam napisać kilka podstawowych zaleceń. Mam nadzieję, że komuś się przydadzą i wyjdą na zdrowie. Zachęcam też do podzielenia się być może własnymi doświadczeniami..
Podstawą owej diety są niewielkie posiłki, ale.. spożywane często, najlepiej co 2-3 h. Zapobiega to obciążeniu żołądka. Ważne jest także to, aby ułatwić trawienie, dlatego najlepiej produkty przecierać, miksować, rozdrabniać. Tak samo warzywa i owoce możemy zastąpić sokami i przecierami (organizm wówczas potrzebuje dużo witamin!). Pamiętajmy także, aby nie jeść zbyt gorących posiłków, spokojnie poczekajmy, aż nieco ostygną.
Druga sprawa - powinniśmy zrezygnować ze zbyt ciężko strawnych produktów, szczególnie smażonych, gdyż powodują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Polecam w szczególności gotowanie na parze lub chociażby gotowanie, czy pieczenie w folii. Nie powinniśmy także zbytnio doprawiać potraw przyprawami ostrymi (wskazane są najwyżej łagodne przyprawy, np. koperek, kminek). Oczywiście także kawa, mocna herbata i alkohol są zabronione, ponieważ nadmiernie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
I teraz.. najważniejsze, a być może i najtrudniejsze - starajmy się, aby produkty, które spożywamy były pełnowartościowe (z dużym naciskiem na białko i witaminy). Wiem, to trudne przy tylu przeciwwskazaniach.. |
|