Forum  
Wróć do serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chrom
Autor Wiadomość
marko

Wysłany: 2008-03-15, 21:59   Chrom

Chrom+B3 NaturKaps zawiera chrom w postaci chlorku chromu i witaminę B3 (nikotynamid), składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chrom ogranicza magazynowanie tkanki tłuszczowej. Nikotynamid również uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, a także jest niezbędny w syntezie insuliny, która wraz z chromem zwiększa spalanie glukozy przez tkanki. Wpływa to korzystnie na możliwości energetyczne organizmu i procesy przemiany materii, regulując jednocześnie poziom cukru we krwi.

Słyszałam ,że w zażywaniu chromu trzeba robić przerwy.Czy jest on szkodliwy? ;-)

ilus 

Wysłany: 2008-03-15, 23:05   

Z tego co wiem, chrom reguluje poziom cukru we krwi. Podczas odchudzania, natomiast, łagodzi objawy niedocukrzenia, czyli na nasz język.. nagłych napadów wilczego głodu. Najskuteczniej będzie działać jeśli dołączymy do tego ćwiczenia, ponieważ wzmocni spalanie naszego tłuszczyku. Co do zastrzeżeń.. trzeba stosować go ostrożnie, bo nie został jeszcze wnikliwie przebadany i nie do końca wiadomo, jakie mogą być skutki "przedobrzenia". Na pewno, gdy zażyjemy go w zbyt dużych dawkach dojdzie do zaburzenia działania insuliny. Dla ciekawostki powiem, że kiedyś był nawet uważany za związek toksyczny.. Dlatego ostrożnie Drogie Panie ;)

marko

Wysłany: 2008-03-16, 21:06   

Dziękuję za odpowiedż.

buziaczek

Wysłany: 2008-03-18, 16:46   

Faktycznie Chrom nalezy stosować bardzo ostroznie a to między ionnymi dlatego iż do tej pory nie został on jeszcze tak dogłębnie i szczegółowo zbadany.

Chrom w pokarmach znajduje się w postaci przyswajalnych związków. Najbogatszymi źródłami chromu są: drożdże, kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser jaja,
chude mięso, ryby.

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-24, 00:48   

Chrom nie przyczynia sie bezposrednio do spalania tk. tluszczowej. Moze faktycznie stabilizowac poziom cukru we krwi. Wit b3 w duzych dawkach moze ponoc spalanie tluszczu utrudnic.

ilus 

Wysłany: 2008-03-27, 18:13   

Dodam jeszcze tylko, że chromu w tabletkach nie można stosować dłużej niż 2 miesięce, gdyż istnieje ryzyko zatrucia.

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-28, 19:20   

to zalezy od dawek i formy preparatu.

ilus 

Wysłany: 2008-03-28, 19:23   

Napisałam wyraźnie, forma preparatu - chrom w tabletkach. Zażywany wg zaleceń na opakowaniu nie może być stosowany dłużej, niż 2 miesiące. O ile się nie mylę taka informacja jest też zawarta w ulotce dołączonej do preparatu.

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-28, 19:29   

zalezy czy jest to forma organiczna, czy nieorganiczna, zalezy tez o dawki. Byc moze jest preparat ktorego nie nalezy zazywac dluzej niż 2 miesiace, byc moze jest taki ktorego nie mozna brac dluzej niz miesiac. NIe dotyczy to jednak generalnie kazdego preparatu.

Gość

Wysłany: 2008-03-28, 20:08   

glupoty!!! ilus dobrze napisala, chodzilo jej pewnie o chrom organiczny, ktory jest w tabletkach, bo jest bezpieczniejszy, nie slyszalam o chromie nieorganicznym w tabletkach. i tego chromu organicznego nie powinno sie zazywac duzej niz 2 miesiace. niech sie pan najpierw douczy, a pozniej poucza innych.

Faftaq 

Wysłany: 2008-03-29, 01:49   

coż, nocke zarwałem i siedziałem i się douczałem.

po dogłebnej lekturze literatury fachowej podtrzymuję swoje zdanie. :-P

zeby daleko nie szukać: preparat chrom+b3 firmy naturkaps zawiera formę nieorganiczną chromu, a dokladnie - chlorek chromu. z czystej formalnosci zapytam - i kto tutaj jest niedouczony?

nie chcę bawić sie w pyskowki. fakty mowia same za siebie. mozna zakupic suplement zawierajacy 200mg chromu, mozna zakupic taki ktory zawierac bedzie 50mg chromu - czy jeden i drugi mozna brac tylko 2 miesiace?

prosze mnie dobrze zrozumiec, nie odwoluje sie tutaj o fachowej wiedzy szanowny przedmowco, (gdyz powolywanie sie na naukowe fakty jest przez niektorych niemile widziane), a jedynie, do zwykłej, prostej wręcz logiki.

;-)

Odpowiedz do tematu