| |
Forum |
 |
|
|
|
|
Dieta grejpfrutowa |
| Autor |
Wiadomość |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-18, 16:29 Dieta grejpfrutowa
|
|
|
|
Dieta zawiera: mniej niż 800 kcal dziennie.
Na czym polega ,dlaczego akurat taka przede wszystkim nie wymaga ciągłego liczenia kalorii ,nie trzeba sie wciąż kontrolować .Dzięki temu mamy pełen komfort be obciązania nasze psychiki . Wprawdzie dieta jest monotonna co z kolei sprawia, że zmysł smaku zostanie uśpiony . Nie będziemy odczuwali uczucia głodu co jest dużym plusem.
Ponadto grejpfruty mają właściwości spalania tłuszczu i dlatego stosowane są podczas kuracji odchudzających. Grejpfruty są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dlatego mogą stanowić , istotną część diety odchudzającej.
Dieta grejpfrutowa est przyjemna w stosowaniu ma mniej więcej 800 kcal dziennie .
Czas stosowania diety powinien trwać od od 1 do 2 tygodni. |
|
|
|
 |
kajka007
|
Wysłany: 2008-03-20, 13:41
|
|
|
|
Ale na czym ona polega? Tylko grejpfruty jemy? Bo nie ogarnęłam :) |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-20, 17:25
|
|
|
| kajka007 napisał/a: | | Ale na czym ona polega? Tylko grejpfruty jemy? Bo nie ogarnęłam :) |
Z tego, co wiem, jeśli o tej samej diecie grejpfrutowej mówimy to nie opiera się ona jedynie na jedzeniu grejpfrutów (organizm by tego nie wytrzymał). Są wprowadzone urozmaicenia w jadłospisie, ale niewielkie... np. na śniadanie można wypić mleko, zjeść pół banana, na drugie śniadanie - grejpfrut, na obiad - rybka z rusztu, na podwieczorek znow grejpfrut, a na kolację - grahamka, jabłko. To tylko przykładowy jadłospis z jednego dnia. Na każdy dzień są różne urozmaicenia i różne książki różnie to podają. |
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-22, 18:50
|
|
|
| kajka007 napisał/a: | | Ale na czym ona polega? Tylko grejpfruty jemy? Bo nie ogarnęłam :) |
Oczywiście nie spożywamy tylko samych owoców.
Mile widziane jest chude mięso przygotowywane bez tłuszczu najlepiej gotowane albo z foli.Ryby ,nabiał .
Podczas diety dużo pijemy i koniecznie całkowicie eliminujemy sól.
Oto przykładowy jadłspis jaki propnuje sie przy tej diecie
Śniadanie:
szklanka mleka 2% tł. z 4 łyżkami płatków owsianych
Drugie śniadanie:
pół szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z połową szklanki kefiru i dosłodzonego słodzikiem
Obiad:
60 g mielonego mięsa z indyka uduszonego na łyżce oleju z warzywami, cebulą, marchewką, pomidorem, szklanką fasolki szparagowej, 2 ugotowane ziemniaki
Podwieczorek:
grejpfrut
Kolacja:
2 kromki pumpernikla, jajko, surówka z czerwonej papryki i ćwiartki grejpfruta, doprawiona sosem winegret |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-24, 00:00
|
|
|
800 kcal? i nie ma roznicy czy ktos waży 65 czy 98 kilo? jaką ma przmiemianę materii, jaki typ budowy ciała, jaka jets kalorycznosc jadlospisu jaki aktualnie stosuje? przestrzegam przed takimi dietami.
poza tym jako ciekawostkę dodam, że grejfruty i ich przetwory hamują wytwarzanie pewnego enzymu (cytochrom p450), ktory mowiac w skrocie - rozklada leki w wątrobie. zalecam wiec ostrożnosc przy objadaniem sie grejfrutami w niedelakim odstepie czasowym od przyjmowanych lekow, gdyz zabieg ten moze nasilic efekty uboczne zwiazane ze stosowaniem farmaceutykow. |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-24, 02:38
|
|
|
| Faftaq napisał/a: | | poza tym jako ciekawostkę dodam, że grejfruty i ich przetwory hamują wytwarzanie pewnego enzymu (cytochrom p450), ktory mowiac w skrocie - rozklada leki w wątrobie. zalecam wiec ostrożnosc przy objadaniem sie grejfrutami w niedelakim odstepie czasowym od przyjmowanych lekow, gdyz zabieg ten moze nasilic efekty uboczne zwiazane ze stosowaniem farmaceutykow. |
To prawda i inaczej mówiąc, wpływa to na stężenie ilości leku we krwi, co może mieć czasami tragiczne konsekwencje. Dotyczy to często leków stosowanych przy alergii, nadciśnieniu tętniczym, chorobie refluksowej żołądkowo-przełykowej oraz naprawdę wielu, wielu innych leków, dlatego zakłada się, że najbezpieczniejszym jest nie spożywanie soku grejpfrutowego przez co najmniej 4 godziny po zażyciu leku. Jednak.. to jest temat rzeka, który zasługuje chyba na oddzielny wątek, gdyż istnieją także inne interakcje między produktami spożywczymi a lekami. Podobnie tyramina, która występuje w różnych produktach (m.in. w niektórych wędlinach i serach, kiwi, awokado, czekoladzie i itd.). Te produkty, w zależności od tego jak duże jest stężenie tyraminy, mogą hamować działanie oksydazy monoaminowej (także enzym). Może to doprowadzić do nagłego wzrostu ciśnienia krwi oraz wielu innych objawów. Jednakże, jak już wspomniałam.. to temat rzeka, bardzo profesjonalny, bardzo obszerny i ciągle za mało poruszany.. |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-24, 13:30
|
|
|
DLatego pozwoliłem sobie na małą wzmiankę na ten temat |
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-25, 09:47
|
|
|
Myślę że każdy rozsądny człowiek przed podjęciem decyzji o stosowaniu jakiejkolwiek diety powinien skonsultować się z dietetykiem .Rozsądny człowiek na własną rękę nie powinien tak naprawdę stosować żadnej diety przecież to sprawa OCZYWISTA .
a tym bardziej jeśli przyjmuje leki .
Dietę grejpfrutowa stosuje się przez około siedem dni a nie non stop !
w tak krótkim czasie nie powinna wyrządzić nic złego ludzkiemu organizmowi.
Czytałam wiele pozytywnych i zachęcających artykułów o tej diecie -pisanych widocznie przez osoby mało doświadczone . |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-25, 12:14
|
|
|
|
Wiesz, sam fakt zażywania grejpfrutów i niektórych leków to prawda. Ale to wina lekarzy, którzy nas o tym nie informują :( W samej diecie też nie widzę zastrzeżen, gdyż to nie jest dieta, która trwa kilka miesięcy.. na pewno przez ten czas nie stanie się nic złego :) I nie potrzebuję na to naukowych potwierdzeń, wystarczy odrobina logiki.. |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-25, 12:51
|
|
|
|
Zrzucanie wagi w tydzien jest nierozsądne. Nie uwazam że taka dieta zastosowana raz na jakis czas wyrzadzi specjalne szkody w organizmie, tylko z własnego doswiadczenia wiem, że wielu ludzi ma w zwyczaju testowac diety jedną po drugiej. Przykladowy ciag dietowy moze wygladac nastepujaco: dieta bananowa ---> tydzien przerwy ---> dieta hollywoodzka ----- kilkanasice dni normalnego jedzenia ------> dieta arbuzowa, czy inna egzotyczna dieta. To nie jest zdrowe podejscie. Ludzie szukają "diety cud", a tym czasem proces odchudzania polega na kilku prozaicznych zabiegach i silnej woli. Bez silnej woli zadna dieta sie nie sprawdzi, a z silną wolą - idealnie spradzi się dieta zbilansowana. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 20:14
|
|
|
|
faftaq jak zwykle sie czepia bezpodstawnie. a ja stosowalam te diete i tak zaczerpnelam ja z kolorowego pisma, ale co z tego? wazne, ze mi pomogla, zrzucilam kilka potrzebnych kilogramow i przy tym nie narazila mojego organizmu. czulam sie lekka, a efektu jojo nie bylo. polecam kazdemu |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-29, 02:19
|
|
|
juz tlumaczylem, ale moge jeszcze raz:
cechą diet typu "bananowa", "arbuzowa", "holiwoodzka" itp jest ograniczenie spozywanych kalorii i w tym twki ich ewentualna skutecznosc, a nie w fakcie zjadania takich czy innych pokarmow. co do ich bezpieczenstwa, to proszę Pani, też mogę powiedziec, ze przez tydzien jezdzilem na wrotkach w godzinach szczytu po 6 pasmowej autostradzie, schudlem 3 kilo i nie odbilo sie to na moim zdrowiu, ale nie bedzie to dowodzic, ze taki zabieg jest bezpieczny. byc moze jesli ktos nigdy na oczy autostrady nie widzial to z braku wiedzy i wybrazni wyda mu sie taka czynnosc dobrym sposobem na zrzucenie wagi, jednak dla osob z wiedza na temat ruchu ulicznego i wyobraznią, taki sposob aktywnosci jest bezsensowny i ryzykowny. podobnie jest z dietami extremalnymi i wiedzą z zakresu odżywiania.
po to sie pojawilem na forum, zeby zwracac uwagę na wady pewnych zabiegow dietetycznych, gdyż zajmuję się tą problematyką na codzien. przywyklem do tego, ze na tych czy innych forach, czy tez w wypadku publikacji autorskich - spotykam sie z krytyką nie tyle nawet swoich pogladow - co wrecz swojej osoby. przyjmuje to z pokorą, gdyż to w jaki sposob ktos sie wypowiada, swiadczy o autorze, a nie o adresacie jego slow. wiec zanim przypisze mi Pani kolejną cechę, prosze zwrocic uwage, na fakt, ze miarą tak kultuty osobistej jak i elokwencji jest sposob formulowania wypowiedzi. |
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-29, 16:44
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | faftaq jak zwykle sie czepia bezpodstawnie. a ja stosowalam te diete i tak zaczerpnelam ja z kolorowego pisma, ale co z tego? wazne, ze mi pomogla, zrzucilam kilka potrzebnych kilogramow i przy tym nie narazila mojego organizmu. czulam sie lekka, a efektu jojo nie bylo. polecam kazdemu |
Znam osobiście osoby które również stosowały dietę grejpfrutowa bez żadnego uszczerbku na zdrowiu (na całe szczęście )Najbardziej cieszyły się że nie zauważyły po jej zastosowaniu efektu jojo ,który dość często zdarza się przy stosowaniu różnych diet.
Tak więc reasumując jedni tę dietę polecają a inni wręcz przeciwnie .ale tak jest praktycznie przy każdej diecie i jest to normalny odruch.
Każda dieta ma swoich zwolenników i przeciwników dlatego nie czepiajmy sie kogoś jeśli ma odmienne zdanie niż ja sama czy sam |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-29, 17:04
|
|
|
Proszę mnie zle nie zrozumiec. To, ze wypowiadam sie w sposob krytyczny na ten czy inny temat nie ma na celu dyskredytowania kogokolowiek, a jedynie zwrocenie uwagi na pewne dane, ktore z tej czy innej przyczyny zostaly pominiete, badz niewlasciwie przedstawione.
Staram sie zwracac uwagę na kwestie zwiazane z wiedzą nieraz akademicką, czy winikjącą ze specjalistycznych badan do ktorych mam dostęp. Nie czepiam sie konkretnych osob, a jedynie odnosze sie do pogladow przez nie przedstawianych. Jesli ktos mimo to, traktuje moje wypowiedzi osobiscie - nie będę brac za to odpowiedzialnosci. |
|
|
|
 |
buziaczek

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|