|
co zrobić aby oszukać głód? |
| Autor |
Wiadomość |
lotta
|
Wysłany: 2008-03-05, 12:24 co zrobić aby oszukać głód?
|
|
|
|
czy znacie jakieś sprawdzone sztuczki, żeby pokonać chęć sięgniecia po przekąski?
ja słyszałam o częstym piciu wody niegazowanej, ssaniu kostek lodu i powolnym przeżuwaniu pokarmu. Więcej w tej chwili nie pamiętam, jak sobie przypomnę to wrzucę je później. A wy? macie jakieś sposoby na pokonanie własnych zachłanności? |
|
|
|
 |
robaczek

|
Wysłany: 2008-03-05, 13:23
|
|
|
Ja latem pożeram ogromne ilości arbuza ale tylko wtedy kiedy wiem że nie będę z domu wychodzić, bo pół dnia w toalecie jestem Ale arbuz skutecznie zaspokaja mój głód. Melon też jest dobry, ma trochę więcej kalorii,ale nie dużo, też można się nim zajadać do woli. |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-10, 03:34
|
|
|
Oj, nie jest łatwo oszukać swój żołądek.
Picie dużej ilości wody to podstawa. Najlepiej przed posiłkiem, bo w ten sposób zapełniamy żołądek. Warzywa, owoce, kaszki także doskonale go wypełniają do syta:) Przynajmniej na mnie to działa ;) Często też ssię tic-taci, w końcu to tylko 2 kcal!
Słyszałam jeszcze, co wydać się może śmieszne i absurdalne, że niektórzy zalecają spożywaniue posiłków na.. niebieskich talerzach! Podobno mniej pobudzają apetyt. Może spróbujemy?;)
A swoją drogą nie zawsze jestem przekonana, czy takie oszukiwanie ma sens. Bo kiedyś nasz żołądek może zastrajkować i rzucimy się na jedzonko dwa razy mocniej.. |
|
|
|
 |
marko
|
Wysłany: 2008-03-10, 15:49
|
|
|
|
Nie wiem jak.Woda,woda...niegazowana.Owoc,podobno melon jest dobry.Silna wola.Praca. |
|
|
|
 |
olaangel
|
Wysłany: 2008-03-11, 15:27
|
|
|
|
Na mnie działa wysiłek fizyczny. Kiedy czuję, że mam ochotę na coś, czego zjeść nie powinnam, wskakuję na stepper, wyciskam poty a później to już tylko pić mi się chce. Staram się nie podjadać między posiłkami, więc jest to dla mnie bardzo dobre rozwiązanie. Jednak bez żadnych wyrzutów sumienia, zapycham się grejfrutami, kiedy tylko nie zapomnę ich kupić. Należy pamiętać, by zjadać je z tymi białymi błonkami, gdyż właśnie one przyspieszają procesy trawienne. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-03-12, 19:39
|
|
|
Przeczytałam ostatnio ciekawostkę a mianowicie że
herbatki odchudząjace świetnie zaspokajają głód gdyż działają na ośrodek głodu w mózgu. Pod wpływem wypitej wody pęcznieją, dając uczucie sytości.
Szkoda tylko że ich działanie raczej krótkotrwałe gdyż szybko przechodzą do dalszych części przewodu pokarmowego co powoduje ,że uczucie najedzenia niestety mija .
Miał ktoś takie odczucie przy stosowaniu tego typu herbatek |
|
|
|
 |
buziaczek

|
Wysłany: 2008-03-12, 19:41
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Przeczytałam ostatnio ciekawostkę a mianowicie że
herbatki odchudząjace świetnie zaspokajają głód gdyż działają na ośrodek głodu w mózgu. Pod wpływem wypitej wody pęcznieją, dając uczucie sytości.
Szkoda tylko że ich działanie raczej krótkotrwałe gdyż szybko przechodzą do dalszych części przewodu pokarmowego co powoduje ,że uczucie najedzenia niestety mija .
Miał ktoś takie odczucie przy stosowaniu tego typu herbatek |
To jest moja wypowiedź ależ jestem zapominalska. |
|
|
|
 |
kajka007
|
Wysłany: 2008-03-16, 02:07
|
|
|
|
Dużo wody!!!!!!! :) Naprawdę, to jest bardzo dobry sposób. No i oczywiście dobrze się czymś zająć, żeby nie myśleć o jedzeniu. Najlepiej jakimś sportem, bo wtedy po skończonym wysiłku szkoda zmarnować te wszystkie kalorie, które się spaliło. :)))) |
|
|
|
 |
ciatek
|
Wysłany: 2008-03-16, 22:54
|
|
|
|
woda i woda, albo przegłodz sie jeden dzien, na drugi juz nie bedzie ci się chciało jeść :) |
|
|
|
 |
kajka007
|
Wysłany: 2008-03-17, 00:15
|
|
|
|
Na drugi będzie się chciało jeszcze bardziej :) Rzucisz się na wszsytko, co się da!!! |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-28, 15:52
|
|
|
Teraz mi się jeszcze przypomniało.. najlepiej przecież jeść owoce..pestkowe.:) Zaspokajają one głód.. no i samo żucie pestki także zmniejsza łaknienie.
Słyszałam też kiedyś wypowiedź jednej "gwiazdki" amerykańskiego kina. Aby nie jeść za dużo, po każdym posiłku szybko biegnie umyć ząbki.. coś w tym jest, gdy umyjemy zęby nie chcemy psuć dobrego efektu i nie podjadamy. ;) Jednak to taka sztuczka, która nie na wszystkich może działać.. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 20:17
|
|
|
kajkaa007 masz calkowita racje po co szukac jakichs udziwnien, jak to najlepszy sposob. woda woda i jeszcze raz woda, wspaniale zapelnia zoladek, a przy tym jest zdrowa |
|
|
|
 |
ilus

|
Wysłany: 2008-04-04, 16:17
|
|
|
|
kochani, zapomnieliśmy dodać, że trzeba jeść.. powoli. Na każdy posiłek przeznaczmy przynajmniej 30 minut, jedzmy powoli, starannie przegryzając. Gdy połykamy w całości i szybko, mózg nie dostaje wystarczających impulsów, że zaspokoiliśmy głód ;) |
|
|
|
 |
MAJOR

|
Wysłany: 2008-04-04, 17:50
|
|
|
|
Dodam ,że mózg po około 20 minutach dostaje impuls że jesteśmy najedzeni, wiec jak to napisała Koleżanka wyżej przedewszystkim nie jeść na szybko :) |
|
|
|
 |
|
|