Forum  
Wróć do serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Racjonalna dieta
Autor Wiadomość
ilus 

Wysłany: 2008-04-14, 17:50   Racjonalna dieta

Ostatnio miałam wiele wolnego czasu, dlatego też postanowiłam napisać kilka podstawowych zasad żywieniowych podczas diety, które swego czasu poleciła mi moja Pani doktor. :)

1. Przede wszystkim - urozmaicony jadłospis.
To ważne nie tylko przy długotrwających dietach odchudzających, ważne także w codziennej diecie. Im większa różnorodność produktów, tym większa szansa, że zaspokoimy nasz organizm niezbędnymi składnikami odżywczymi. Zatem - warzywa, chude mięso, kasze, nabiał - jak najbardziej wskazane.

2. Każdego dnia spożywaj przynajmniej 5 porcji warzyw i porcję owoców.
Nie muszę tłumaczyć dlaczego. Dostarczają witaminy i składniki mineralne. Ponadto są źródłem błonnika.

3. Mięso? Oczywiście, ale z umiarem!
Maksymalnie 2 porcje w ciągu dnia. W pozostałych przypadkach dobrze jest je zastąpić rybą, soją, fasolą.

4. Koniecznie - mleko i sery.
Są źródłem białka, a nie każdy wie, że białko przyczynia się także do prawidłowej i szybszej przemiany materii. Poza tym wraz z wapniem jest niezbędny do budowy kości. Dwie porcje mleka lub zamiennie produktów mlecznych to absolutne minimum każdego dnia.

5. Ostrożnie z cukrem i tłuszczami.
Jeśli jesteśmy na diecie warto przez ten czas, przynajmniej w większości przypadków, zastępować tłuszcz zwierzęcy, tłuszczami roślinnymi. Zwracam tutaj szczególną uwagę na oliwę z oliwek. Codziennie powinniśmy zjeść 1-2 porcje tłuszczu. Słodyczy - unikamy!

6. Produkty zbożowe - niezwykle ważne.
Powinniśmy zjadać przynajmniej 4 porcje podczas dnia dnia. Proponuję zastąpić chleb pieczywem pełnoziarnistym. Produkty zbożowe, poprzez zawarty w nich błonnik, regulują naszą przemianę materii, a także są niezwykle sycące.

7. Woda dla zdrowia.
Każdego dnia wypijmy min. 2 litrów płynów - w szczególności wody mineralnej.

8. Regularne spożywanie posiłków.
Każdy posiłek powinien być spożywany regulanie, w odstępach nie dłuższych, niż 4 godziny. Ważne jest także, aby ostatni posiłek zjeść 2 godziny przed snem.

MAJOR

Wysłany: 2008-04-14, 19:26   

Co do tłuszczy :) To oliwa z oliwek jest bardzo zbliżona do oleju rzepakowego :) I chodzi tutaj o oleje w postaci nieprzetworzonej czyli nie taki olej po smażeniu kotlecików tylko np 2 łyzki do sałaty.
Zaciśnięte na nim me ręce
Dokąd płynąć wiem
Choć w oczy czasem wieje wiatr
A czasem jest go brak
Dopiero teraz czuję że żyję
A zawsze chciałem żyć tak

Faftaq 

Wysłany: 2008-04-15, 01:52   

Ilus - aboslutnie zgadzam sie ze wszystkim, za wyjatkiem punktu 6. Produkty zbozowe wcale nie nie są niezbędne, mysle ze jednak minie troche czasu, zanim ludzie zdadza sobie z tego sprawę. Osobiscie - raczej nie spozywam tego typu produktow (chyba ze zwiekszam wage - wtedy nieraz jem kanapki).

Piczywo i produkty zbozow mozna oczywisci spozywac, ale przypisywanie im jakis spcjalnych korzystych wlasciwosci - jest wspolczesnym nieporozumieiem. W wielu naukowych kregach odchozi się od tego pogladu. To tak na marginesie.

Generalnie powyzsze zalecenia zamieszczone przez autorke warto wziąc sobie do serca.

-----------------------------------------------------------------------------

Major - od pewnego czasu panuje moda na lansowanie rzepakowgo oleju jako najzdrowszego z olejow roslinnych, czesto wykazujac nie tylko jego rownowartosc - ale wrecz jego wyższosc nad oliwą z oliwek. Miedzy innymi swgo czasu czesto cytowano w tej sprawi slowa prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera. Mnie osobiscie to dosc mocno zastanawia, gdzy takie podejscie wydaje mi sie uproszczeniem. Nie bierze ono bowiem wszystkich istotnych aspektow po uwagę.

Tak naprawde nalezy pamietac o tym z oleje to nie tylko omega3/6/9. Specjalne wzgledy ktorymi cieszy sie oliwa z oliwek wynikaja z jej prozdrowotnego dzialanie, ktore zawdziecza midzy innymi takim skladnikom jak oleuropeina, beta-sitosterol, oleokantal, skwalen, tyrozol i wiel innych. Olej rzpakowy nie ma w tej kwestii nic do zaoferowania. Jest produktem zdecydowanie uboższym.

Co do samych omega 3 pochodzenia roslinnego, to tez jest to sprawa na osobny temat. OMega 3 zawarte w olejach ladnie wygladaja głownie na etykiecie. Przykladowo: olej lniany ktory jest przeciez wyjatkowo bogatym zrodlem omega3 (nawet 50%), w istocie zawiera ten kwas tluszczowy pod postacią kwasu alfa-linelonowego. Kluczowe fizjologicznie znaczenie maja przeciez EPA i DHA. Sam kwas alfal-linolenowy(ALA) ma znaczenie raczej niewielkie. W organizmie co prawda moze byc przeksztalcony do EPA i DHA, ale jest to proces wysoce niewydajny (wydajnosc ok. kilku procent - wg wynikow badan). Okolo 2/3 ALA ulega spaleniu do CO2.

Chyba jedynym olejem ktory pod tym wzgledem jest w miare wydajny - jest olej z nasion żmijowca babkowatego. Niestety na trenie EU poki co chyba dostepny nie jest.

Najlepszym zrodlem omega3 wiec pozostaja ryby, do ktorych spozywania zachęcam.

ilus 

Wysłany: 2008-04-16, 18:07   

Choć raz czuję się doceniona ;) Może faktycznie produkty zbożowe nie są tak istotne i niezbędne, a moje stanowisko jest właśnie tak..zakorzenione w mojej świadomości. Jednakże ja sobie bardzo chwalę, szczególnie pieczywo pełnoziarniste i myślę, że na pewno nie zaszkodzi je włączyć do diety.. :)

Faftaq 

Wysłany: 2008-04-16, 20:05   

Ilus - cieszę się, że moja wypowiedz miala dodatkową wartosc osobistą ;-) . W rzeczywstosci jesli chwalę bądz krytykuje - to przedstawione tezy, a nie ich autorow czy propagatorów. Powyższe zalecenia mają charakter pewnego elementarza i warto o nich pamietac w wypadku kazdej diety.

Co do samych produktów zbożowych - to wg oficjalnych zalecen (piramidy zdrowego zywienia) - faktycznie są one bardzo wazne, w istocie jednak po wielu rozmowach z roznymi osobami utwierdzilem sie w przekoananiu - że tak na prawdę nie mozna uzasadnic tego w sposob 100% racjonalny.

Nie jest to miesjce na jakies szczegolowe opisy, ale powiem tylko - ze organizm ludzki nie potrzebuje wcale, by wiekszosc jego jadlospisu stanowily weglowodany (a tych zrodlem są zboża). Tak naprawde czlowiek potrzebuje w ciagu doby tylko niewielkie ich ilosci, a i tak moze je uzyskac z innych skladnikow pokarmowych (bialko i tluszcz). Upraszczajac: organizm ludzki nie moze funkcjonowac jedynie bez dostarczenia bialek i tłuszczu - bez weglowodanow sobie poradzi.

Ograniczenie spozywanych weglowodanow jest swietnym sposobem zapobiegajacym otylosci. Weglowodany stymuluja wydzielanie insuliny, eliminujac ich nadmiar z diety minimalizujemy jej skoki, a co za tym idzie - wrecz uniemozliwiamy powiekszanie sie tk tluszczowej.

Z drugiej strony zrodla weglowodanow o niskim indeksie glikemicznym - raczej nie stwarzaja zbyt duzego zagrozenia wywolania znaczacej odpowiedzi insulinowej, o ile nie sa spozywane w zbyt duzych ilosciach jednorazowych, a ich spozycie jest rozlozone na kilka malych posilkow. Jednakze im wiecej weglowodanow w diecie tym latwiej o dodatkowe kilogramy.

Aktualnie prowadzi sie szereg badan nad dietami LowCarb, czyli niskoweglowodanowymi, poki co wnioski bardzo obiecujące. Diety LC są jednak dosc uciążliwe i wspolczesne standardy kulinarne im nie sprzyjają. Ostatnimi czasy decyduje sie na nie wielu sportowcow. Mysle jednak, ze za rok, moze dwa, podobne diety zyskają na popularnosci rowniez wsrod przecietnych Kowalskich.

Odpowiedz do tematu