Forum  
Wróć do serwisu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kosmetyki naturalne
Autor Wiadomość
ilus 

Wysłany: 2008-04-21, 19:35   Kosmetyki naturalne

Co Wy na to, aby zrobić temat z przepisami na naturalne kosmetyki? :) Czasami umiejętne korzystanie ze skarbów natury jest o wiele bardziej opłacalne, niż wydawanie dużej ilości pieniędzy w drogeriach.. W końcu to też dieta odżywcza dla.. naszej skóry! :)
Podzielmy się naszymi domowymi przepisami.. Zaczynam. :)

Maseczka odmładzająca

Banan i awokado miksujemy dokładnie, oczywiście bez skórki i bez pestek. Do tego dodajemy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego oraz wyciskamy witaminę E z kapsułki (łatwo dostać w każdej aptece, nie drogo). Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na ok. 10 - 15 minut. Warto powtarzać zabieg raz w tygodniu.

ilus 

Wysłany: 2008-04-22, 17:57   

Dodam jeszcze jeden przepis, który kiedyś bardzo mi pomógł. Miałam problem z paznokciami, były bardzo słabe, często się łamały, rozdwajały. Stosowałam różne odżywki, zażywałam długo tabletki z wyciągiem za skrzypu polnego. Bez rezultatów..
Zastosowałam pewną magiczną papkę, która pomogła. :)

Odżywka z siemienia lnianego
Dwie łyżki siemienia lnianego zalewamy szklanką wody i gotujemy, aż do osiągnięcia dość gęstej papki. Gdy tylko trochę ostygnie moczymy w nim dłonie, przez ok. 30 minut. Dla dobrego efektu polecam stosowanie 2 razy w tygodniu. Dodam, że działa również nawilżająco na skórę dłoni, naprawdę wyglądają pięknie później. :)

buziaczek

Wysłany: 2008-04-23, 13:30   

Ja polecam bardzo fajną maseczkę ,którą osobiście stosuję od dawna.Maseczka zalecana jest do cery suchej badz normalnej.

Maseczka z brzoskwini
Sok z 1 brzoskwini, łyżeczka płatków owsianych, odrobina ciepłego mleka.
Składniki wymieszać na papkę. Nałożyć na twarz nie zapominając o dekoldzie na około pół godziny, po czym spłukać letnią, przegotowaną wodą. Następnie nałożyć krem nawilżający.

ilus 

Wysłany: 2008-04-25, 09:51   

Oryginalny peeling do ciała
Drobnoziarnisty, ale skuteczny. Drobno zmieloną kawę mieszamy z żelem do mycia. Nabieramy na dłoń i wmasowujemy w ciało. I.. już! :)

ilus 

Wysłany: 2008-04-25, 09:53   

Zdrowa kąpiel
Do wanny, wypełnionej ciepłą wodą, dosypujemy 300 g soli morskiej oraz..dodajemy szklankę śmietany 12% i dwie szklanki miodu. Przynajmniej 20 minut kąpieli w tak przygotowanej wodzie działa niezwykle relaksująco i odżywczo dla naszej skóry.

buziaczek

Wysłany: 2008-04-26, 16:30   

Ja wspomnę jeszcze o rewelacyjnie działającym peelingu cukrowym .
Można go kupić w drogerii albo wykonać samodzielnie w domu.Oto przepis

<<Peeling cukrowy>>
Szklanka cukru , szklanka oliwy z oliwek bądź innego oleju roślinnego, około 15 kropli olejku z witaminy E, kilka kropli olejku lawendowego ,grejprutowego albo rozmarynowego, które działają jak naturalny konserwant, przy czym świetnie aromatyzują nasz peeling.
Wszystkie składniki wymieszaj w zakręcanym słoju. Trwałość od 2 do 3 tygodni. Pamiętajmy aby wstrząśnij przed użyciem, bo po pewnym czasie cukier w naturalny sposób opadnie na dno .

Kaferka 

Wysłany: 2008-08-12, 10:03   

ja najbardziej lubie kąpiel z solą :D ale przepisy ciekawe ;)

Odpowiedz do tematu