| |
Forum |
 |
|
|
|
|
Dieta w cukrzycy |
| Autor |
Wiadomość |
ilus

|
Wysłany: 2008-03-27, 01:04 Dieta w cukrzycy
|
|
|
|
Zapewne każdy wie, że w tej jakże uciążliwej chorobie niezbędne jest liczenie kalorii, a przede wszystkim ilości spożywanych węglowodanów. Chcę jednak podkreślić, że ważne jest także to.. jakie to węglowodany.
Przede wszystkim osoby takie powinny unikać cukrów prostych, które zawarte są we wszelkich produktach z dodatkiem cukru, a także i w słodkich owocach (w szczególności suszonych). Niektórzy w takiej sytuacji zalecają słodzenie napojów słodzikami, jednakże ja nie mam do nich zaufania, szczególnie do spożywanych w większych ilościach. Wprawdzwie próbowano przeprowadzić badania, czy aspartam rzeczywiście jest szkodliwy i owe badania nie wykazały niczego nowego, oprócz tego, że w większych ilościach może powodować bóle głowy lub problemy trawienne, to mimo wszystko zachowałabym ostrożność. Łatwiej, a przede wszystkim zdrowiej jest nauczyć się pić..gorzkie napoje.
Dla osób cierpiących na cukrzycę są bardziej wskazane cukry złożone. Gdzie ich szukać? Na pewno warzywa (w szczególności: kalafior, ogórki, pomidory, szpinak, kapusta, papryka), ziarna zbóż oraz niektóre mało słodkie owoce.
Ale uwaga! Nie możemy też za wszelką cenę obniżać poziomu spożywania węglowodanów. Pamiętajmy, że dopuszczalny poziom to 140 - 400 g na dobę.
Kolejny problem stanowią tłuszcze. Cukrzycy w szczególny sposób są narażeni na miażdżycę, dlatego powinni ograniczyć tłuszcze zwierzęce, a więc masełko, słoninę, kremy itp.
Powinniśmy także zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło białka zwierzęcego oraz roślinnego. Zalecane są chude mięsa, ryby, odtłuszczone mleko, białe sery.
To tylko kilka cennych informacji oraz wiedzy, którą dysponuję na temat tej choroby. Nie zapominajmy jednak, że w przypadku cukrzycy największą rolę odgrywają zalecenia lekarza. |
|
|
|
 |
Faftaq
|
Wysłany: 2008-03-30, 20:56
|
|
|
Dieta w cukrzycy w skrocie powinna sie opierac na zbilansowanych, regularnie przyjmowanych posilkach sporzadzony z produktow/potraw o niskim indeksie glikemicznym. Zaleznie od stopnia zaawansowania choroby, a tazke jej typu - wiele zalecen bedzie sie roznilo.
Co do slodzikow, to jesli ich uzywamy - nalezy zadbac o urozmaicenie. Na rynku jes kilka roznych rodzai subst. slodzacych, wieksozsc z nich jest mniej lub bardziej kontrowersyjna, ale stosowane w dawkach nieduzych - są bezpieczne. I tak wiec jesli mamy uzyc jakiegos preparatu slodzacego, to jednego dnia mozemy siegnac po srodek oparty na acesulfami potasu, innego na aspartamie czy sukralozie (ta ostatnia substancja jest dosc obiecujaca).
W dzisiejszych czasach, jesli za jakims produktem stoja duuuze pieniadze i produkt przyjal sie juz na rynku - trudno potem go wycofac z powodu jakis badan. Faktem jest ze aspratam podpadl, pozniej niby - zostal z zarzutow oczyszczony, ale moim zdaniem plama pozostala. Warto byc roztropnym i nie stosowac go beztrosko.
Osobiscie racej nie podjalbym sie ukladania jadlospisu dla osoby z cukrzycą, bez konsultacji lekarskiej. |
|
|
|
 |
APTEKARZ
Gość
|
Wysłany: 2008-07-25, 04:34 INSULINA
|
|
|
|
Sprzedaż leków na receptę odbywa się w aptece |
| Ostatnio zmieniony przez pozmu 2009-07-01, 15:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MAJOR

|
Wysłany: 2008-07-25, 10:27 Re: INSULINA
|
|
|
| APTEKARZ napisał/a: | Mam do sprzedania każdą inuslinę, kazdej firmy.
50% taniej niż w aptece.
kontakt:
gadu-gadu: USUNIĘTE
pozdrawiam :) |
Dilerek? ... u mnie u dila na silce tez mozna kupic insuline...[/b] |
_________________ Indios Bravos
Nigdy więcej z drogi nie skręcę
Bo przejąłem ster
Zaciśnięte na nim me ręce
Dokąd płynąć wiem
Choć w oczy czasem wieje wiatr
A czasem jest go brak
Dopiero teraz czuję że żyję
A zawsze chciałem żyć tak |
| Ostatnio zmieniony przez pozmu 2009-07-01, 15:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2008-07-30, 13:51 zaproszenie do wzięcia udziału w badaniu fokusowym
|
|
|
może nie do końca związane z tematem forum, ale zaryzykuję...
Witam,
Poszukuję osób chorujących na cukrzycę, chętnych do wzięcia udziału w badaniach fokusowych, czyli spotkaniu w kilkuosobowym gronie w celu dowiedzenia się o stylu zycia, nawykach żywieniowych, sposobach spędzania wolnego czasu. Poszukuje kobiet w wieku 40-50, chorujących na cukrzycę, które są aktywnie zawodowo i na co dzień stosują suplementy diety. Spotkanie odbędzie się w Łodzi, Łęczycy i Piotrkowie Trybunalskim w pierwszych tygodniach sierpnia. Gwarantujemy miła i ciepłą atmosferę spotkania. Za udział w ok. 1,5 godzinnym badaniu przewidziana jest gratyfikacja ok. 100zł.
Zainteresowanych proszę o kontakt e-mailowy: kchwialkowska@gmail.com bądź telefoniczny: 0-693-393-083
Katarzyna Chwiałkowska |
|
|
|
 |
bejata_c

|
Wysłany: 2008-11-21, 11:01
|
|
|
|
wszystkie diety powinien ustalać lekarz |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|